Suunnittelija

Olen valmistunut Lahden Muotoiluinstituutin kultaseppäkoulusta vuonna 2002 ja jo seuraavana vuonna aloitin omien korumallistojeni suunnittelun ja valmistuksen oman yritykseni kautta. Alusta lähtien olen myös ollut mukana opiskelutovereiden perustamassa Au3 Kultasepissä, sillä ihan yksin ei ole hyvä yrittäjänkään olla. Au3 onkin tarjonnut työtilan lisäksi sen luovan yhteisön ja ammatillisen kodin, jota suunnittelijana kaipaa ympärilleen.

Haluan suunnitella koruja, jotka kiehtovat mielikuvitusta eivätkä välttämättä ole kauniita tavanomaisimmalla tavalla. Minua viehättää elävän orgaaninen muotokieli ja haluan suunnittelussa jättää tilaa epäsymmetrialle ja myös pienelle sattumanvaraisuudelle, sillä ne tuovat koruun eloa ja kiehtovaa jännitettä. Teknisesti työn pitää kuitenkin olla aina huolellisesti ja tarkoituksenmukaisesti viimeistelty. Korujeni lopullinen muoto hioutuu käsillä tehdessä, materiaalia työstäessä, kokeillen ja tutkien.

Minua puhuttelee jalometallien ikuisuus, joka syntyy niiden loputtoman uudelleen työstettävyyden kautta. Minulle merkitsee paljon, että saan tehdä esineitä jotka aidosti kestävät, joita voi huoltaa ja korjata, muokata ja uudistaa, tai kierrättää kokonaan materiaalina uuteen muotoon. Parhaimmillaan korussa on aina jotain tuoretta ja raikasta, eikä se menetä kiinnostavuuttaan sesongin mentyä.

Anu Kaartinen,
kultaseppämuotoilija